Dinsdag 1 oktober 2019 - 21:00 uur

De Eurocommissaris door mugmetdegoudentand uit Amsterdam

De Eurocommissaris is een voorstelling waarin Joan Nederlof het publiek meevoert in de gedurfde gedachtestroom van de fictieve - doch zeer populaire - eurocommissaris Charlotte Hajenius.

Zoals zovelen, wist Nederlof weinig over de Europese Unie. Een gat in de theatermarkt, dacht ze in 2015. Vanuit haar eigen nieuwsgierigheid, onwetendheid en vragen maakte ze een solovoorstelling over dit complexe maar belangrijke onderwerp. En de vraag drong zich op of een democratisch, verenigd Europa wel haalbaar is als alle lidstaten vooral hun eigen nationale belangen nastreven.

We zijn inmiddels vier jaar verder en Europa is ingrijpend veranderd. Mede door de Europese verkiezingen in mei, die een historische machtsverschuiving veroorzaakten. Tijd dus voor een nieuwe versie van De Eurocommissaris.

Wie bang is in een bureaucratisch eliteproject verzeild te raken, hoeft niet te vrezen. Want de rasechte liberale Hajenius heeft naar eigen zeggen niet alleen geen talent om te somberen, ze beschikt bovendien over een bovengemiddelde verbeelding.

Een must-see voor iedereen die Europa een warm hart toedraagt, dat juist niet doet of op die plek een hardnekkige blinde vlek heeft.

Tekst, regie en spel: Joan Nederlof
Eindregie: Lineke Rijxman
Decor: Christiaan Klasema

Tickets

 

 

Woensdag 2 oktober 2019 - 21:00 uur

Trojan Mare door Story Hub uit Riga

Trojan Mare is gebaseerd op het karakter van het Europese Parlementslid Iveta Grigule, die van 2014 tot 2019 Letland representeerde.

In december 2017 stond Grigule volgens de website MEPRanking.eu ingeschaald als minst effectief lid van het Europees Parlement dat ooit uit Letland is afgevaardigd en als een van de minst daadkrachtige Europarlementariers in het algemeen.

Wat gebeurt er als een persoon met beperkte capaciteiten macht krijgt? Heeft de maatschappij een verantwoordelijkheid in dit proces? Story Hub stelt in Trojan Mare de impact en gevolgen aan de kaak.

Regie: Laura Groza-Kibere
Tekst: Arturs Dicis
Spel: Inga Tropa 
Decor: -8
Kostuums: Ilze Vitolina
Producenten: Marta Kontina, Elizabete Palasiosa

Tickets


Donderdag 3 oktober 2019 - 21:00 uur

Mr. Moedas wants to see the world door Companhia João Garcia Miguel uit Lissabon

Het begon allemaal in Caïro, waar ik werd benaderd door een Nederlandse kennis. Het voorstel: Europa en het theater. Hoe kan het theater worden ingezet als instrument om de wereldse paden te openen en te vermenigvuldigen? Hoe kan het theater de geschiedenis van Europa vertellen, vanuit het oogpunt van de Portugese Alentejano uit Beja?

Toekomstig Europa bestaat uit verhalen die nog verteld moeten worden. Dit is een voostelling over die verhalen. Het ontstond, niet toevallig, in Nederland, waar Europa onder de loep werd genomen, en vooral het beleid van Nederlandse politici. Nu is het aan Portugal, Italië, Roemenië en Letland, om nieuwe partners te vinden, en nieuwe verhalen.

Het is een voorstelling over Europeanen, een dialoog tussen hun verscheidene visies en identiteiten. We interviewden de huidige Portugese eurocommissaris in Brussel, Carlos Moedas. We vertrekken vanuit de zoektocht van mannen en vrouwen die dromen, of hebben gedroomd, van een andere wereld. Hun verhalen, emoties en ideeën zijn onze bron en startpunt. Een moment van reflectie op de verschillende knooppunten die samen Europa vormen. Daar en dan zal de tijd zijn dat we zoeken naar het naakte verhaal van mannen en vrouwen van vlees en bloed.

Tekst, decor en regie: João Garcia Miguel
Spel: Sara Ribeiro 
Kostuums: Rute Osório de Castro
Licht en techniek: Roger Madureira 
Productie: Georgina Pires
Internationalisering: Vesela Molovska
Communicatie: Alcina Monteiro

Met dank aan: Eng. Carlos Moedas, Dr. Alfredo Sousa, Paulo Barriga e Filipa Figueiredo, Alma D’Arame e Amândio Anastácio

Een co-productie van: João Garcia Miguel Company & Teatro Ibérico, Teatro Cine de Torres Vedras & Municipality of Torres Vedras and Teatro Aveirense & Municipality of Aveiro

Tickets


Vrijdag 4 oktober 2019 - 21:00 uur

Play door La Confraternita del Chianti uit Milaan 

Wist je dat je de Europese Commissie een wetsvoorstel kan aanbieden, via het Europees Burgerinitiatief? Je hebt alleen de handtekeningen nodig van zeven Europese landen, een grote portie vastberadenheid, en een goede communicatiestrategie. Wij zullen de strategie uitzetten, de rest doen we samen: kies een thema, luister naar de voor- en nadelen, vind supporters, overtuig de Europese commissaris en laat je stem horen in Brussel.

Play is een voorstelling.
Play is een performance.
Play is een spel, maar niet simpel.
Play is een uitdaging: publiek en artiesten samen, een wetsvoorstel voor de Europese Commissie, in minder dan een uur…

En zodra je weer thuis bent,  zorg er dan voor dat het voorstel daadwerkelijk wordt geaccepteerd. Want theater betekent betrokkenheid en actief burgerschap. En het eindigt niet aan het eind van de voorstelling.

Tekst en regie: Chiara Boscaro en Marco Di Stefano
Spel: Valeria Sara Costantin en Marco Pezza
Een project van: La Confraternita del Chianti
Productie: Associazione K, Associazione Interdisciplinare delle Arti
Met dank aan: del Ministero dei Beni e delle Attività Culturali - Boarding Pass, progetto Enforce Entertainment

TicketsZaterdag 5 oktober 2019 - 21:00 uur

The Beyond door Teatru 3G uit Târgu Mureș 

1980, Mangalia, ergens aan de Roemeense kust van de Zwarte Zee. Een poster met dicator Nicolae Ceausecsu op een glazen deur geplakt, scheidt de vier jaar oude Bobi van zijn eerste liefde Roxana. Het is de zomer waarin Bobi beslist: ‘Als ik groot ben, wil ik Ceausescu worden. Ik wil op een grote poster staan, zodat iedereen me kan zien.’

2014, ergens in een Roemeens dorp. Overal hangen posters met Bobi Busuioc. De lokale consulent en productieve zakenman in de uitvaartbusiness besluit mee te doen aan de verkiezingsstrijd voor het Europees Parlement. En hij wint. Zijn idee de identiteit en het unieke van het Roemeense platteland te beschermen groeit al snel uit tot een surrealistische utopie. Toch heeft hij aan ideeen geen tekort.

Wat heeft een gekookte kiwi van doen met de President van de Europese Commissie Paul Juncker? Wat is het verband tussen de moonwalk van Michael Jackson en de inwoners van het oude koninkrijk Dacia? Waarom zijn handdoeken zo populair op het Roemeense platteland? Je komt erachter in het monodrama The Beyond.

* Bobi Busuioc is een fictief karakter. Sommige gebeurtenissen uit het zijn in het echt gebeurd. Andere zouden zo maar kunnen gebeuren.

Regie: Andi Gherghe
Tekst: Elise Wilk
Spel: Andi Gherghe
Decor en video: Mihai Păcurar
Muziek: Vlaicu Golcea

Tickets