Dinsdag 1 oktober

19.00 - Worldbuilding: de Groene Hesjes in Pretpark Europa door De Kiesmannen

Woensdag 2 oktober

19.00 uur - Over Europa en Economie met Hella Hueck, Rens van Tilburg en Dylan Ahern
19.30 uur - Over Europa en Journalistiek met Margriet Brandsma, Lise Witteman en Simone Weimans

Donderdag 3 oktober

19.00 uur - Europa voor Dummies door De Kiesmannen

Vrijdag 4 oktober

19.00 uur - Over een inclusief Europa met Hedy d'Ancona, Guilly Koster en Samira Rafaela

Zaterdag 5 oktober 

19.00 uur - Menno de Bree: Over waarom samenwerken zo lastig is, en toch nooit zal lukken


Dit randprogramma is samengesteld door Jeldau Kwikkel, programmamaker bij Paradiso.


-----------------------

Worldbuilding: de Groene Hesjes in Pretpark Europa

Hoe zou de toekomst van Europa eruit kunnen zien?  Lopen vreedzame betogingen van klimaatactivisten uit tot gewelddadige rellen? Wordt de Sharia ingevoerd? Of gaan we alleen nog maar handelen in Facebookmunten en wordt de euro overbodig? 

Tijdens deze worldbuilding sessie met schrijvers, journalisten en theatermakers worden samen met het publiek verschillende fictieve toekomsten over Europa verkend. Stel dat wij mogen verzinnen wat er gebeurt met Europa: welke narratieven zijn er dan denkbaar, welke gebeurtenissen gaan een sleutelrol spelen en in de totstandkoming van dit nieuwe Europa?

Samen met het publiek worden de mooiste fantasieën en grootste dystopieen voor Europa verkend en loop jij naar huis met een nieuw verhaal over het Avondland. 

O.l.v. Dylan Ahern (de Kiesmannen), met Sara de Monchy, Ivo van de Wijdeven en Milou van Duijnhoven. 

Dylan Ahern is een van de oprichters van de Kiesmannen, die jongeren op creatieve wijze door heel Europa engageren. Zo stonden zij afgelopen mei in een uitverkocht ITA met hun Grote Europashow en maakten ze eerder een podcast over de EU. Met zijn achtergrond in Politicologie en Duurzame Ontwikkelingsstudies probeert hij immer zijn medemens te betrekken bij democratische processen en maatschappelijke vraagstukken.

Sara de Monchy is in 2017 afgestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht en deed afgelopen jaar een masteropleiding in Berlijn die theaterregie met journalistiek combineert. Als onderdeel van “De Kiesvrouwen” maakt en speelt ze politieke verkiezingsshows. Ze maakt theater voor o.a. de Parade en schrijft voor verschillende media. Nu is ze bezig met het ontwikkelen van een nieuwe podcastserie. In haar werk combineert ze graag journalistieke research met een lichte en frisse (theater)vorm.

Ivo van de Wijdeven is historicus en politiek analist. Hij schreef de boeken De rafelranden van Europa, De spoken van Visegrád en De nieuwe rafelrand van Europa, en artikelen voor onder meer NRC Handelsblad, De Correspondent en Historisch Nieuwsblad. Met zijn verhalen wil hij een historische achtergrond bieden bij de actualiteit. Denk bijvoorbeeld aan nationalistische sentimenten, Russische ambities en de naderende Brexit.

Milou van Duijnhoven wilde vroeger kickbokster worden maar ging naar de Toneelacademie in Maastricht, waarna ze nog twee jaar studeerde aan de School voor Nieuwe Dansontwikkeling in Amsterdam. Sindsdien maakt zij haar eigen performances, speelt en danst zij bij anderen en is zij onderdeel van La Isla Bonita performance collectief. Haar voorbeelden zijn Kate Bush en Uma Thurman. Volgens Milou spreekt het lichaam de waarheid, wat tegelijkertijd ook haar grootste angst is.

Dinsdag 1 oktober - 19:00 uur
Tickets
Over Europa en Economie
Gesprek met Hella Hueck en Rens van Tilburg, onder leiding van Dylan Ahern

Hoezeer zijn de Nederlandse economie en Europa met elkaar vervlochten? Wat is het effect van het Europese economische beleid op (kleine) ondernemers? Is er iets te zeggen voor de neiging van veel landen om zich weer meer isolationistisch op te stellen? Wat zijn op dit moment de grootste kansen en bedreigingen voor Europa? En wat zullen we merken van de Brexit? Dylan Ahern van de Kiesmannen gaat in gesprek met Hella Hueck, journalist voor het Financieele Dagblad, en econoom Rens van Tilburg.

Woensdag 2 oktober - 19:00 uur
Tickets (samen met 'Over Europa en Journalistiek')

Hella Hueck is werkzaam voor het Financieele Dagblad. Hueck studeerde rechten aan de Universiteit Utrecht en ze behaalde een master internationaal recht aan de Universiteit Stellenbosch in Zuid-Afrika. Ze is gespecialiseerd in economisch nieuws. In het verleden werkte ze voor RTL Z, waar ze het programma Toekomstmakers, over innovatie en ondernemerschap, presenteerde. Ook is Hueck actief als debatleider en dagvoorzitter.

Drs. Rens van Tilburg werkte in het Europees Parlement en de Tweede Kamer en heeft bij verschillende economische adviesraden gewerkt (AWT, Innovatieplatform, KIA). Voor de Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid onderzocht Van Tilburg welke gevolgen de veranderingen in de financiële sector hebben gehad voor de mogelijkheid om langetermijninvesteringen te doen. Van Tilburg deed onderzoek voor de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) naar de hervorming van de financiële sector en is momenteel verbonden aan het Utrecht Sustainable Finance lab. Daarnaast publiceert hij regelmatig artikelen in onder andere de Volkskrant en het NRC Handelsblad. Hij had ook lang een vaste column over economie in de Volkskrant.

Dylan Ahern is een van de oprichters van de Kiesmannen, die jongeren op creatieve wijze door heel Europa engageren. Zo stonden zij afgelopen mei in een uitverkocht ITA met hun Grote Europashow en maakten ze eerder een podcast over de EU. Met zijn achtergrond in Politicologie en Duurzame Ontwikkelingsstudies probeert hij immer zijn medemens te betrekken bij democratische processen en maatschappelijke vraagstukken.

 

 

Over Europa en Journalistiek
Gesprek met Simone Weimans, Margriet Brandsma en Lise Witteman

Hoe wordt er in diverse landen over Europa bericht? Wat is de invloed van de media op het beeld dat burgers over Europa hebben in de diverse lidstaten? Is dat de afgelopen jaren erg veranderd? Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen de visie van een Telegraaflezer en een NRC lezer en in hoeverre wordt dat beïnvloed door de krant die ze lezen? O.a. oud-correspondent Margriet Brandsma gaat in gesprek over Europa en de rol van de journalistiek, onder leiding van NOS-presentator Simone Weimans. 

Woensdag 2 oktober - 19:30 uur
Tickets (samen met 'Over Europa en Economie')


Simone Weimans is nieuwslezeres bij de NOS. Tijdens haar studie werkte Weimans al bij de Wereldomroep. In 1998 studeerde ze af als communicatiewetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam en daarna begon ze met haar werkzaamheden bij de VARA. Daar werkte ze eerst als verslaggever en redacteur voor verschillende programma's op Radio 1 en Radio 5, later ook als presentator. Programma's die Weimans onder andere presenteerde waren Halte 747, De Ochtenden en Radio Kassa. In 2018 nam Simone Weimans deel aan het spelprogramma Wie is de Mol.

Margriet Brandsma is journalist. Ze werkte onder meer voor het Noordhollands Dagblad, en als radioverslaggever voor diverse omroepen. Van 1994 tot 2014 werkte ze als verslaggever en correspondent voor het NOS-Journaal. De journalistiek bracht haar over de hele wereld. Van het Binnenhof naar de oorlog in Kosovo, de aidsepidemie in Afrika, de eerste vrije verkiezingen in Zuid-Afrika, de vredesmissie in het grensgebied tussen Ethiopië en Eritrea, de 60-jarige herdenking van de bevrijding van Auschwitz, steeds was ze er als verslaggever getuige van. Tijdens haar correspondentschap in Duitsland registreerde ze onder meer hoe de onbekende Angela Merkel naar het kanselierschap ijlde en versloeg ze het evenement dat Duitsland zoveel goodwill bracht, het WK-voetbal in 2006.

Journalist Lise Witteman is gespecialiseerd in EU-zaken. Ze woont en werkt in Brussel. Witteman werkte onder meer als parlementair verslaggever voor de Telegraaf, Omroep WNL en de Volkskrant. Op dit moment publiceert ze als onafhankelijk journalist in de Groene Amsterdammer, Vrij Nederland en de Nieuwe Revu. Voor Follow the Money volgt Lise Witteman als correspondent de sporen van het geld in Brussel. Ze beschrijft zichzelf als een ‘aanhanger van transparantie met een rotsvast geloof in democratie’.

 Europa voor Dummies door de Kiesmannen

Politieke show met alles wat je moet weten over Europa

Stap samen met de Kiesmannen het Europese experiment in, ontrafel het Europese verhaal en ontdek hoe dit enorme project echt werkt. De Kiesmannen loodsen je door de Brusselse jungle: waarom bestaat de EU? Hoe werkt de EU? En wie zijn de nieuwe gezichten en wat zijn zij van plan de komende vijf jaar?

Deze show wordt gehost door Dylan Ahern (de Kiesmannen) en Sara de Monchy (de Kiesvrouwen). De Kiesmannen zijn twee Amsterdamse vrienden (Dylan Ahern & Jochem Jordaan). Ze enthousiasmeren en informeren jongeren over maatschappelijke thema’s en verkiezingen. Uit de Kiesmannen zijn ook de Kiesvrouwen ontstaan. Eerder organiseerden ze uitverkochte politieke shows in Internationaal Theater Amsterdam, Winkel van Sinkel, Paradiso, het Bijlmer Parktheater en de Stadsschouwburg Groningen. 

Donderdag 3 oktober - 19:00 uur
Tickets

  

 

 

 

 

 

 

 


 

Over een inclusief Europa

Gesprek met Hedy d’Ancona, Guilly Koster en Samira Rafaela, o.l.v. Mirthe Frese

Hoe kunnen we toewerken naar een inclusief Europa? En wat zijn de hindernissen die hiervoor moeten worden weggenomen? Politiek in Europa is al een tijdje niet meer exclusief een mannenzaak. In steeds meer landen staat een vrouw aan de top. Tegelijkertijd verscheen onlangs een rapport van Europees Parlement dat er een terugslag is in gendergelijkheid en rechten van vrouwen. Is er veel verbeterd in Europa sinds de eerste feministische golf?

Daarnaast hebben we te maken met een steeds diversere bevolking in Europa. Hoe leeft Europa wel of niet bij de zwarte gemeenschap in Nederland? Wat is de rol van de geschiedenis van Europa hierin?

Presentator Mirthe Frese gaat over deze zaken in gesprek met oud-politica en -Europees Parlementslid Hedy d’Ancona, televisiepresentator, documentairemaker en theaterproducent Guilly Koster en Europarlementariër Samira Rafaela (D66).

Vrijdag 4 oktober - 19:00 uur
Tickets

Hedy d'Ancona was docent sociale geografie en planologie voordat ze full-time politicus werd. Ze was respectievelijk Staatssecretaris Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur, lid van de Eerste Kamer voor de PvdA en het Europees Parlement. Daarnaast was zij aanstichtster van de tweede Feministische Golf en oprichtster van OPZIJ.

Guilly Koster is een Nederlands-Surinaamse acteur, presentator, theaterproducent en opiniemaker en werkte eerder bij de VPRO en Human. De laatste jaren is Koster vooral online actief. Via zijn platform hopz.tv stuurt Koster zijn journalistieke visie de wereld in.

Samira Rafaela heeft zich de afgelopen jaren zowel nationaal als internationaal ingezet om de brug te slaan tussen verschillende gemeenschappen en werelden. Dit deed ze vanuit verschillende posities zoals strategisch adviseur, internationaal trainer en spreker, sociaal ondernemer in Afrika en diversiteitsambassadeur voor D66. Tegenwoordig adviseert ze Politie Nederland op het gebied van veiligheid en inclusie. Sinds 2019 is ze lid van het Europees Parlement.

  

Over waarom samenwerking zo lastig is, en toch nooit zal lukken
Lezing door filosoof Menno de Bree

Menno de Bree studeerde filosofie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en werkte als filosoof bij Heineken en Nyenrode. Sinds 2003 doceert hij ethiek en filosofie aan het Universitair Medisch Centrum Groningen. Daarnaast verzorgt hij filosofische lezingen en workshops, onder meer voor The School of Life Amsterdam, TedX en Brainwash. Ook verschijnt er elke zaterdag een column van hem in het Financieele Dagblad.

Menno de Bree heeft een voorliefde voor pessimistische filosofen, weet ingewikkelde thema’s helder uit te leggen en speelt handig met de verwachtingen van het publiek. Voor Europatralala geeft hij een lezing over waarom samenwerken – ook op Europees niveau  - zo lastig is, en toch nooit zal lukken.

Zaterdag 5 oktober - 19:00 uur
Tickets


 -----------------------

EXTRA EXTRA!

Combineer je voorstelling en randprogramma? Gratis drankje bij De Smoeshaan!

Beleef je avond optimaal Europees: tijdens Europatralala staan de wisselende gerechten in De Smoeshaan geheel in het teken van de deelnemende landen Letland, Portugal, Italië, Roemenië en Nederland. Perfect voor tussen randprogramma en voorstelling in. Bekijk hieronder het menu!